Föreningen fyllde femtio år den 13 maj 2009 och uppvaktades  då av Edsbacka Krog (två stjärnor i Guide Michelin) med en ny- och specialkomponerad dessert

»När jag skulle skapa den här desserten till bostadsrättsföreningen Solhjulets 50 årsdag hälsade jag på vid husen för att samla inspiration. Det var ett märkligt ljus om kvällen. Det tog jag fasta på. Tegel och månljus – det blev som ett rosa skimmer i fasaderna samtidigt som gatljusen studsade mellan husen. Detta blev min hyllning av föreningen och arkitekten Ernst Grönwall.«

Fredrik Pettersson 
Edsbacka Krog

Körsbärsbavaroise Ernst Grönwall

Det här behöver Du för fyra portioner:

225 gram körsbärspuré
2 stycken gelatinblad
100 gram äggula
50 gram strösocker
2 deciliter vispgrädde 40%
2 matskedar körsbärslikör (behöver inte vara med)
saften av en halv citron
3-5 stycken färska myntablad

 

Så här gör Du:

  1. Koka upp körsbärspurén tillsammans med myntabladen och låt kallna. Plocka bort myntabladen från purén.
  2. Vispa äggula och strösocker över svag värme på spisen (helst vattenbad) tills den blir till en tjock kräm (vispa inte för länge och för varmt – maximalt 74 grader – annars blir det äggröra), låt svalna.
  3. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i ungefär 20 minuter. Ta upp gelatinbladen och krama ur allt vatten. Smält gelatinbladen i lite av körsbärspurén. Tillsätt sedan resten av purén och rör om.
  4. Rör ner purén, citronsaften och likören i äggsocker-smeten. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fyll bavaroisen i portionsformar, ställ kallt några timmar för att stelna.

Chokladgelé till toppning

Det här behöver Du för fyra bavaroiser:

225 gram vatten
185 gram strösocker
75 gram kakao
40 gram glykos (finns att köpa på apoteket)
20 gram choklad – mörk efter smak
150 gram vispgrädde 40 % (lätt vispad)
4 stycken gelatinblad

Så här gör Du:

  1. Koka alla ingredienser utom gelatinbladen i cirka 10 minuter. Skumma noga för att få en blankare gelé. Blötlägg gelatinet på samma sätt som i receptet för bavaroisen, och avsluta genom att tillsätta de väl urkramade gelatinbladen. Rör och sila genom finmaskig sil.
  2. Ställ blandningen kallt.
  3. Några timmar före servering värms chokladgelén försiktigt så att den blir lättflytande. Fördela gelén över varje bavaroise så att det blir som ett chokladlock.
  4. Ställ åter kallt tills gelén stelnat.
  5. Dekorera med ett vackert färskt myntablad och lite söndersmulad söt kaka.