Här finns information om parkering för din bil

 

Det finns mycket positivt att skriva om bostadsrättsföreningen Solhjulet - och det är det lyckligtvis inte bara vi som gör. Fastighetsmäklarna skriver vänliga ord om förvaltning, byggnadsvård och att föreningens gränsar till ett stort naturreservat. Men det finns naturligtvis saker som vi är mindre nöjda med - och där det inte finns någonting som styrelsen kan göra, inget magiskt trolleritrick som i handvändning kan fixa till det hela.

Det är ont om parkeringsplatser i föreningen - och det finns ingen mark tillgänglig för att anlägga fler - och de som nu får en parkeringsplats ställde sig i kö för ett drygt år sedan. I normalfallet kommer det alltså att dröja ungefär ett år innan den som ställer sig i kö erbjuds en parkeringsplats - och är ju tyvärr inte alls så kvickt som man kunde önska. I grunden handlar det dock om hur många som säljer sina lägenheter och flyttar från föreningen - det antalet varierar mellan 55 och 75 per år så med lite tur kan man få en parkering på kortare tid än ett år.

Här i föreningen finns totalt 676 bilparkeringsplatser samt 6 stycken speciella parkeringsplatser för motorcyklar. När föreningen planerades var, trots att bilar blivit allt vanligare på 50-talet, den gällande normen att det skulle anläggas en parkeringsplats per 150 kvadratmeter bostadsyta. Det ger enligt den normen färre än 300 parkeringsplatser för hela bostadsrättsföreningen.

En mycket framsynt styrelse drev dock igenom att man redan 1962 när husen byggdes skulle anlägga 525 parkeringsplatser. Under 90-talet byggdes en del lekplatser om till parkeringsplats och i dag finns totalt 551 parkeringsplatser uthyrda och de är uppdelade på 99 stycken kallgarageplatser, 224 parkeringsplatser med eluttag och 228 parkeringsplatser utan eluttag. Hyran för en plats utan el ligger precis under 150 kronor per månad, det dubbla om platsen har eluttag och dubbelt ytterligare en gång för garageplatserna.

I föreningen finns också 123 stycken bostadsrättsgarage – som är en ganska ovanlig konstruktion. De köps och säljs på precis samma sätt som bostadslägenheterna. Månadsavgiften för ett sådant är för närvarande knappt 600 kronor. Bostadsrättsgaragen säljs numera nästan alltid via fastighetsmäklare och dyker då och då upp på www.hemnet.se

Föreningen administrerar dels en allmän parkeringskö - man står då på väntelista för en parkeringsplats vilken som helst och var som helst i föreningen. Sedan kan man ställa sig i en särskild byteskö, så att man kan få en plats närmare den egna porten eller en plats med eluttag eller i garage (allt efter de önskemål som man anmält).

När en parkeringsplats blir ledig så går den först genom byteskön - och den plats som genom byte blir ledig erbjuds till de som står först i den allmänna kön. Slutligen finns det en särskild kö för de som önskar en andra parkeringsplats - en förutsättning för att de som står i den kön ska erbjudas ytterligare en plats är att den allmänna kön är tom. Något som i praktiken aldrig inträffar.

Man anmäler sig enklast till de olika köerna genom att skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Genom den adressen kan man också få svar på alla tänkbara frågor kring just parkeringar i föreningen.