Var kastar man bananskalet, plastpåsen, batteriet eller tjock-TV?

I Solhjulet har vi valt att behålla sopnedkasten, vi tror på att du som bor här kommer göra en klok sopsortering även fast inte alla behållare står på samma plats. 

Komposterbart

Komposterbara sopor kommer rötas och producera biogas och biogödsel. Det är viktigt att du därav slänger ditt kompostavfall i de bruna papperspåsarna som är speciellt anpassade för denna metod av återvinning.
Exempel på vad som kan kastas i dessa påsar är: Matrester - råa som tillagade, Kaffesump, kaffefilter och tepåsar (av papper)
Det du INTE ska lägga i den bruna påsen är: Grova köttben, tobak, snus, fimpar och kattsand. Dessa ska kastas som hushållssopor.

Komposterbara sopor som matrester placerar du i avsedda papperspåsar som finns att hämta i El-soprummet. Ett tips är att i botten lägga använt hushållspapper som suger upp vätskor som finns i matavfallet.
När du har fyllt en papperspåse till strecket på insidan så skrynklar du ihop öppningen och placerar dessa i de bruna sopkärlen som finns i det rum sopnedkasten leder till eller placerade utanför dessa utrymmen.

El-sopor

Vi har även sortering av allt som lyser, låter eller har sladd i sig. Exempel är TV, brödrost, eltandborste, CD-spelare. Detta lämnas i Elsoprummet som just nu tillfälligt huserar i en garageport vid Kruthornsvägen 20.

Här har du även behållare för lampor, lysrör och batterier. Det finns väl uppmärkta behållare för vad som passar var i detta soprum.

Glas

Solhjulet har iglos för återvinning av färgat och ofärgat glas. Dessa funner du längst bort i föreningen mot Rösjöskolan.

Papper

4 gröna papperscontainrar för återvinning av papper finns utplacerade i föreningen.

Tänk på att post-it och kuvert inte ska placeras i pappersåtervinningen (om du inte tar bort klister och eventuellt plastfönster först) utan detta är hushållssopor då klistret förstör återvinningsprocessen.

Grovsopor

Stora föremål som möbler, trä, metallföremål osv. som inte går som något ovan är grovsopor.

Dessa kan läggas i någon av de 3 containrar som finns i föreningen.

Metall och plast

Närmaste återvinning av plast och metall finner du på andra sidan Danderydsvägen. Där finns det även behållare för glas, kartong samt papper.

Hushållssopor

Efter du sorterat ut alla ovanstående sopor så kvarstår endast hushållssopor. Det är denna påse du kastar i sopnedkastet.

 

Mera hjälp om sortering

Är du fortfarande osäker på vad som ska kastas var? Då kan du fråga Sören http://www.soren.nu/