Ingen kan allt – men alla kan något

Arbetsglädjen är stor. Det blir snyggt och rent där de går fram. Många på Solhjulet känner redan till arbetsteamet från Cameleonten som föreningen har förmånen att få samarbeta med.

Entusiasmen går inte att ta fel på, heller inte noggrannheten eller inställningen till jobbet: ”Det ska inte finnas fusk – jag hatar fusk”.

Till Cameleonten, som ligger i Edsbergs Centrum vid vårdcentralen, kommer människor med funktionsnedsättning för så kallad ”daglig verksamhet”. Det finns en lag i Sverige som reglerar ”stöd och service till funktionshindrade” och som ska sikta mot att erbjuda människor med funktionsnedsättning en intressant och meningsfull sysselsättning under dagtid. Det är också meningen att denna dagliga sysselsättning ska bidra till personlig utveckling och främja delaktighet i samhället.

En grupp ur Cameleonten i Edsberg har valt att arbeta för Solhjulet delvis efter initiativ från föreningen och Ingrid Isacsson som själv bor i föreningen och som är anställd vid Utvecklingspedagogik Sverige AB som socialpedagog.

Gör skillnad

”Det här är ett oerhört viktigt arbete och det är fantastiskt att en bostadsrättsförening tar på sig ett samhällsengagemang och socialt ansvar genom att medverka till den här verksamheten”, förklarar hon.

Utvecklingspedagogik Sverige AB är ett privatägt företag som driver utbildnings och omsorgsverksamheter för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Utöver verksamheten i Edsberg och den verksamhet föreningen får del av driver företaget bland annat ett gymnasium för elever med autism och en gymnasiesärskola samt ett ungdomsboende, allt i Häggvik.

”Det är en gåva att få vara med att göra skillnad och här står Solhjulet centralt”, förklarar Ingrid Isacsson.

”Det syns där Cameleonterna dragit fram, skrapat mossa, ställt i ordning och snyggat till, skrapat, slipat, målat, fixat bort sly, blåst löv och sopat rent. Det är fantastiskt att se hur de sprider glädje och också se hur stor deras egen glädje är över att få ingå i ett sammanhang”, säger hon.

Då frågar sig vän av ordning; ”Vad kostar det?”

En lika stor vän av ordning svarar; ”Ingenting!”

Men det kan väl inte kosta ”ingenting”.

Det kostar inte föreningen ett öre, men det ger hundrafalt åt de duktiga medarbetarna från Cameleonten.

Samarbetet sammanfattas bäst av en i teamet på Solhjulet: ”Man kan inte ligga kvar i sängen när man har ett jobb att sköta!”

Kommentarer inaktiverade.