Motorvärmare

Hösten och kylan börjar närma sig, och då är det säkert en del av er som tar fram sladden till motor- och kupévärmaren till bilen.

Då det är nya uttag för motorvärmare på p-däck och i p-garaget på Kruthornsvägen 19, som har den senaste tekniken, så skiljer sig de nya uttagen från de gamla mekaniska där man aktiverar strömpåslag genom att vrida upp timern till beräknad avresetid. En del uttag hade digitala timers som egentligen uppfyllde samma funktion, men höll bättre då de inte var mekaniska. Nu när vi har kommit in en bit in på 2000-talet och smartphones blivit vårt verktyg för att kontrollera och styra vår vardag, är den här utvecklingen både på gott och ont. Vi sköter våra bankärenden via smartphones, beställer mat och andra varor, kollar väderleksrapporter, motionerar med hjälp av någon lämplig app, mejlar och skickar meddelande, tittar på streamingtjänster, o.s.v…….

Med den här utvecklingen är det kanske inte så konstigt att även leverantörerna av laddboxar och uttag för motorvärmare hakar på den här teknikutvecklingen och skapar s.k. molntjänster där man styr sin laddning eller aktiverar elen till sitt uttag för motorvärmare och elbilsladdning via internet och dess molntjänster.

EpSpot är föreningens leverantör av dessa tjänster och funktioner, och ett axplock av de fördelar som du som medlem får av den nya tekniken är:

 • Full kontroll över aktivering och avaktivering.
 • Du har din timer för att starta och stoppa motorvärmaren i fickan, och kan sköta kontrollen oavsett var på jordklotet du befinner dig (så länge du har tillgång till internet).
 • Om morgonmötet blir flyttat en timme framåt behöver du inte gå ut i snöstormen och ändra tiden vid stolpen, utan kan lugnt ligga kvar i sängen med morgonkaffet och via din smartphone ändra avresetid.
 • Du kan välja i appen om du skall aktivera motorvärmare eller bara slå på strömmen för att till exempel dammsuga bilen.
 • EpSpot har verktygen för att lastbalansera den totala elförbrukningen i hela anläggningen, och på så sätt se till att elförbrukningen är som lägst när priset per kWh är som högst. Gäller då framför allt i samband med elbilsladdning.

Instruktioner för att aktivera uttagen för motorvärmare.

 1. Ladda ner EpSpot-appen från Google Play eller App Store.
 2. Skapa ett konto i appen. Endast email adressen behöver registreras.
 3. Bekräfta din email adress.
 4. Koppla in sladden till motorvärmaren i uttaget (OBS! Sladden måste vara inkopplad för att kunna aktivera uttaget).
 5. Start: Skanna uttagets undre QR-kod, eller knappa in uttags-numret. När du skannar, börja skanna nerifrån och upp så att inte koden för elbilsladdning av misstag läses av.
 6. Välj fliken ”Motorvärmare”.
 7. Välj önskad avresetid.
 8. Acceptera villkoren.
 9. När du har använt uttaget en första gång ligger det i historiken och du behöver inte skanna igen. Möjligen ändra avresetid vilket du kan göra genom att ändra i den pågående sessionen längst ner i appen.
 10. Avsluta: Stäng av via appen eller dra ur sladden ur uttaget.

Observera att det fortfarande är strikt förbjudet att ladda sin el- eller hybridbil i uttaget avsett för motorvärmare.

Om det krånglar på något sätt mejla till Donald på koordinatorn@solhjulet.se.

 

Kommentarer inaktiverade.