Viktigt att tänka på vid renovering

Att renovera sin lägenhet är både roligt, spännande och oftast en bra investering. Alla ni som går i renoveringstankar har dessutom stor förväntan på att det nya badrummet eller köket skall skapa en trivsam hemmamiljö för familj och vänner.

Dock kan det bli en del oförutsedda överraskningar som kan bli både kostsamma och orsaka onödiga förseningar om något går snett.

Solhjulets förvaltning har lång och gedigen erfarenhet av vad som kan gå fel i samband med renovering i de 60 åriga fastigheterna av framför allt badrum och kök, och hoppas med följande information kunna ge dig lite vägledning i vad du skall tänka på innan projektet startar och under projektets gång. Det finns säkerligen mer att tänka på än det vi skriver om här, men det är i alla fall en vägledning för att minimera eventuella störningar i renoveringsprocessen.

Vad bör man då tänka på innan man drar i gång en renovering.

Badrum

Anlita enbart certifierade hantverkare som har försäkringar vilken täcker eventuella skador eller byggtekniska fel som kan uppstå i samband med renovering. De certifikat du skall be att få kopior på innan du ger en hantverkare uppdraget är:

Väljer man ändå att anlita företag som INTE har dessa certifikat kan det få konsekvenser gentemot ditt försäkringsbolag och föreningen vid eventuella skador vid renovering, samt segdragna processer mot föreningens förvaltning.

När ni är klara med val av entreprenörer är det några saker som ni måste göra:

  • Avisera i portarna i fastigheten att ni kommer renovera, vilket företag som renoverar, telefonnummer till dig som lägenhetsinnehavare samt telefonnummer till ansvarig entreprenör och datum då arbetet beräknas pågå.
  • Arbete får endast utföras vardagar mellan 08:00 – 16:00. Tysta arbeten som till exempel målning kan göras även kvällar och helger.
  • Byggavfall skall entreprenören lägga i byggsäckar på utsidan och ombesörja borttransport senast sista vardagen före varje helgdag. De innebär att en byggsäck får stå på föreningens mark max 5 dagar. Viktigt att lägenhetsinnehavaren gör upp detta med entreprenör innan avtal tecknas. Byggavfall som läggs löst i föreningens område eller fastighet kommer omedelbart att omhändertas. Transport och skrotavgifter kommer debiteras lägenhetsinnehavaren.
  • Byggavfall får INTE kastas i föreningens containers för grovsopor, eller i något av föreningens sopkärl. Det är alltså entreprenörens ansvar eller du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ta hand om avfallet. Den närmaste avfallsstationen är Hagby Återvinningsstation 11 minuter bort med bil.

Då många av föreningen badrum är +30 år, har fuktspärren i golvet med stor sannolikhet uppnått sin tekniska livslängd, och då även gjutjärnsbrunnen. Golv och brunn måste då bilas upp för att kunna lägga nya anslutningar mot föreningen avloppsstam. När detta arbete påbörjas skall det göras enligt följande:

  • Kontakta fastighetsskötarna på 08-96 14 20 tonval 1 och boka en tid för en initial fuktmätning. Är det höga värden kommer fastighetsskötarna kalla in företag som utför fuktutredning. Dels för att säkerställa att föreningens betongbjälklag inte har skadats, och dels för att ni skall få ett underlag att skicka till ert försäkringsbolag utifall det uppstått skador i föreningens egendom. Om det visar sig vara höga fuktvärden i betongen och krav från föreningen på renovering, kommer fastighetsskötarna att bistå med fläkt för uttorkning efter att golvet är bilat. Företaget som utfört fuktutredningen återkommer sedan för slutbesiktning innan man får återställa, och du som lägenhetsinnehavare kommer att debiteras för fuktutredningen. I vissa fall tar försäkringsbolaget denna kostnad, men ett tips är att kontakta ditt försäkringsbolag innan hela processen startar. Föreningen följer Svensk Bostadsrättslag och står i föreningens stadgar. Stadgarna kan du ladda ner här och skicka till ditt försäkringsbolag.
  • För vattenavstängning skall alltid fastighetsskötarna kontaktas på 08-96 14 20, och avisering om grannarna påverkas.
  • Hantverkarna måste säkra upp taket i underliggande badrum (stämpa) innan bilning för att undvika att bila igenom grannens badrumstak.
  • När ni fått godkänt efter avslutad fuktmätning för att återställa badrumsgolvet skall er hantverkare kontakta Sortera, johan.mikkelsen@sortera.se, och beställa arbetet av entreprenören för att ansluta ditt avlopp mot föreningens avloppsstam. Föreningen kommer sedan att ersätta dig som lägenhetsinnehavare för detta arbete mot uppvisande av entreprenörens certifikat enligt ovan, samt kopia på fakturan från Sortera. Underlagen skall skickas till koordinatorn@solhjulet.se inom ett år efter påbörjad renovering.

Kök

På 60 talet när köken byggdes var det ofta anpassat en liten yta för husmor att kunna laga god mat åt familjen. Husmor krävde då inte några större ytor, fast det borde varit tvärtom.

Idag är nog köket det mest populära rummet för familjen då man lagar mat tillsammans, man äter tillsammans, och inte helt ovanligt att man minglar och umgås med familjen och vänner i just köket. Det är då självklart när man renoverar att det skall vara både praktiskt och snyggt i köket.

Precis som med att renovera badrum så är det vissa saker man skall tänka på för att undvika tråkigheter i efterhand.

De flesta köksleverantörer är väldigt duktiga att designa och installera, men inte helt ovanligt att man missar en liten detalj, ventilationen. Alltså frånluftsventilen där all luft i hela lägenheten skall ta sig ut för att det skall kunna komma in ny fräsch luft utifrån. Det händer tyvärr ganska ofta att köksfirmorna designar köket utan att tänka på kökets och lägenhetens ventilationsdon för frånluften, utan man täpper till detta med skåp eller liknande.

Frånluftsventilen i köket installerades vid byggnationen 1960 ovanför spisen, men har genom åren ibland fått annan placering efter renovering. Har man gjort rätt så har man förlängt ventilationsdonet för utgående luft med, t.ex. ett s.k. spirorör. Det viktiga är dock att man inte täpper till ventilationsdonet med något skåp, utan att det är fri väg för luften att ta sig ut.

Var 6e år genomförs en lagstadgad s.k. OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll) i lägenheterna, och har man täppt igen kökets ventilationsdon med ett skåp eller kopplat på en köksfläkt direkt på ventilationen kommer man att få en anmärkning och krav på att åtgärda felet.

De flesta fastigheter har något man kallar för självdrag, vilket innebär att uteluft som kommer in genom ventiler, springor i fönstren och genom brevinkastet i ytterdörren cirkulerar genom lägenheten och ut genom ventilationen i köket. Notera att fastigheter med självdrag har en varierande luftcirkulation som påverkas av lufttemperatur och lufttryck, och varierar med årstiden.

När man väljer fläkt till köket så har man två alternativ att välja på. Antingen en motorstyrd kolfilterfläkt som renar matoset och blåser ut renad luft i köket igen, eller så kan man välja ett spjäll, som inte har någon motor, utan är egentligen en förlängning av ventilationsdonet till frånluften, och skall kopplas direkt på ventilationsdonet ovanför spisen.

Det som kan hända om man inte följer det ovannämnda är att man kan få dålig luft i lägenheten, matos från grannarnas matlagning eller att man förser grannarna med sitt eget matos. Det kan dessutom förekomma imma på fönster, och i värsta fall mögelskador på väggar.

Om man inte följer dessa råd är det inte helt ovanligt att man även påverkar grannarnas ventilation. Det blir som en ”ond cirkel” i hela trappuppgången.

Vid behov av att anlita elektriker för elarbeten i er lägenhet, skall ni kontakta behörig elektriker.
För att garantera att ni får hjälp av en behörig elfirma, sök här nedan eller kontakta förvaltningen för rekommendationer. Om ni tänker installera 3 fas för att ni skaffat t.ex. ny spis som kräver detta, skall arbetet utföras av Sandströms Elfirma AB, vilka utför arbeten som gäller föreningens infrastruktur. Ni kontaktar firman på 08-590 35 500.

I övrigt gäller samma regler för renovering av kök som vid renovering av badrum:

  • Avisera i portarna i fastigheten att ni kommer renovera, vilket företag som renoverar, telefonnummer till dig som lägenhetsinnehavare samt telefonnummer till ansvarig byggherre samt datum då arbetet beräknas pågå.
  • För vattenavstängning skall alltid fastighetsskötarna kontaktas på 08-96 14 20, och avisering utifall grannarna påverkas av vattenavstängningen.
  • Arbete får endast utföras vardagar mellan 08:00 – 16:00. Tysta arbeten som till exempel målning kan göras även kvällar och helger.
  • Byggavfall skall entreprenören lägga i byggsäckar på utsidan och ombesörja borttransport senast sista vardagen före varje helgdag. De innebär att en byggsäck får stå på föreningens mark max 5 dagar. Viktigt att lägenhetsinnehavaren gör upp detta med entreprenör innan avtal tecknas. Byggavfall som läggs löst i föreningens område eller fastighet kommer omedelbart att omhändertas. Transport och skrotavgifter kommer debiteras lägenhetsinnehavaren.
  • Byggavfall får INTE kastas i föreningens containers för grovsopor, eller i något av föreningens sopkärl. Det är alltså entreprenörens ansvar eller du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ta hand om avfallet. Den närmaste avfallsstationen är Hagby Återvinningsstation 11 minuter bort med bil.

Om ni tänker på de vi skrivit om ovan är vi helt övertygade om att ni kommer få ett fantastiskt kök att umgås och trivas i.

Lycka till med er renovering.
/Förvaltningen

Kommentarer inaktiverade.