Sophantering – ett kretslopp

När alla andra utvecklat källsortering till en konst har Solhjulet envist hållit fast vid de gamla traditionella sopnedkasten. För medlemmarna har det varit högst bekvämt att bara gå ut i trapphuset och slänga sina sopor dock med nackdelar för både miljö, hygien och ekonomi.

Källsorteringsidéerna har långsamt fått fäste i föreningen med pappers och grovsopscontainrar, kompostsortering, soprum för ”elprylar” och nu senast också plastinsamling.

Nu börjar också sopnedkasten för hushållssopor att fasas ut. Inledningsvis för husen i början av Kruthornsvägen som får sopsorteringsstationer direkt i anslutning till portarna. Tanken är att alla sopnedkast så småningom ska stängas vilket är ett viktigt miljötänk. Att föreningen också kommer att stärka sin ekonomi genom en bättre sophantering är bara något som erhålls på köpet.

Bruna sopkärl till matavfall

Hushållssopor kostar fem kronor per kilo att köra iväg. Matrester bara en krona per kilo. Lägger man dessa i hushållssoporna säger det sig själv att det blir dyrt.

Matrester

Av Solhjulets matrester blir det biogas. Den framställs i Uppsala dit alla matrester från Sollentuna transporteras.

En buss i kollektivtrafik kan sedan köra en mil på bara fyra påsar matrester. För miljön är det viktigt att dessa inte läggs bland övriga hushållssopor. Det blir fem gånger billigare för föreningen att sortera ut och köra bort matrester än andra hushållssopor.

Exempel på vad som ska läggas i de bruna påsarna är alla slags matrester råa som tillagade, kaffesump och kaffefilter och tepåsar, alla skal och gamla matrester. Köttben går bra om de inte är större än från en kotlett.

Papperspåsarna hämtas gratis i elsoprummet eller i tvättstugorna Kruthornsvägen 50-54 & 60-62. Fyllda enligt anvisningarna på påsen ska dessa läggas i de bruna återvinningskärlen.

Elprylar blir också sopor

El, lampor och batterier

El-sopor är sådana som lyser, låter eller har sladd i sig. TV apparater, gamla brödrostar, eltandborste, CD-spelare etc. Alla elgrejer återvinns när de läggs i elsoprummet på Kruthornsvägen 20. Du öppnar dörren med din portnyckel.

Här finns också behållare för lysrör och uttjänta lampor samt batterier.

Glas

Då det visat sig att den tidigare glasåtervinningen som låg utanför Ribbings väg 18 inte hade någon ägare, eller något företag som ansvarar för tömning har kommunen nu transporterat bort den då det blev en sanitär olägenhet. Närmaste återvinningen är på andra sidan Danderydsvägen. https://solhjulet.se/wp-content/uploads/Skärmavbild-2021-04-14-kl.-11.34.18.png

Papper

Tidningar och övrigt papper kan  kastas i de containers avsedda för grovsopor. Du öppnar låsen med din portnyckel.

Grovsopor

Möbler, trä, metallföremål osv. som inte passar in ovan är grovsopor. Dessa kan läggas i någon av de fyra containrar som finns i föreningen. Du öppnar låsen med din portnyckel.

En av de största miljöbovarna

Plast

I elsoprummet på Kruthornsvägen 20 finns en stor behållare för plaståtervinning. Du öppnar dörren med din portnyckel.

Hushållssopor

När allt är utsorterat återstår det vi kallar för hushållssopor. Den påsen skickas ner i sopnedkastet eller i förekommande fall läggs i sopsorteringen på gården.

Kommentarer inaktiverade.